top of page

Fotoets funksjon i konsertinformasjonene

Av Lars Opstad, informasjonsrådgiver i Rikskonsertene

Forsidefoto på konsertinformasjonen er det første som møter skolen, kulturkontakten, læreren og eleven. Implisitt, forsidefotoet utgjør førsteinntrykket, sammen med tittel. Besøkende på en boligsvisning har bestemt seg i løpet av 15 sekunder fra ankomst hvorvidt de vil ha bopelen eller ikke. La oss bare anta at mottakerne av skolekonsertene bestemmer seg enda fortere om dette konsertbesøket er noe de ser frem til eller ikke.
 

Våre konserter er ikke kommersielle, eller vi kan slå oss selv i brystet og si at alle billettene ble revet unna med en gang. Vi slipper altså å tenke salg. Men skal vi gi blanke i innsalg?

På samme måte som kommersielle konserter, kan vi skape en etterspørsel, et behov og en forventning. Et publikum med gode forventninger vil være positivt innstilt og etter all sannsynlighet sitte igjen med et bedre inntrykk i ettertid, enn en skeptiker som må overbevises.
 

Her følger noen tips dersom forsidefoto skal arrangeres og tas på egenhånd.
 

Fyr løs!

Det er fryktelig lett å slette bilder, og det koster ingen verdens ting. Hvis du setter kamera på seriefoto og tar flere bilder i slengen vil du sitte igjen med flere valgmuligheter og ikke minst skarpere bilder. Fotografens bevegelse ved eksponering skyver på kameraet – det holder seg stillere i løpet av en serie. Du vil dessuten sitte igjen med en haug blunkebilder som skal slettes, men du har alternativer og risikerer ikke å kun sitte igjen med det nevnte blunkebildet. Ta 100 bilder, eller 200 for den saks skyld.

 

Bakgrunn og lys

Det er ganske opplagt, en forseggjort bakgrunn hever et bilde betraktelig, noe som sjeldent er tilfelle på et lærerværelse eller i en gymsal. Lysstoffrør gir et gulstikk i bilder, som kan være vanskelig å fjerne, så sett hvitbalanse, eller trekk musikerne ut av huset. Sørg for at det er godt med lys og se opp for ribbevegger, halve tavler og bokhyller.

 

Blits
Vis varsomhet. Blits slår stygge skarpe skygger, gir reflekser i brilleglass, nesetipper og kinn, skaper røde øyner og flater ut resultatet.Dersom mulig, vil resultatet bli langt bedre i et naturlig lys, hvis det praktisk lar seg gjennomføre.


Morsomheter

Mange morsomme bilder har preget skolekonsertinformasjonene. Kanskje litt for artige?

 

En kazoo hengende ut av nesa, et band som slåss om en medisinball (som de fant det og da i gymsalen), teite grimaser, en appelsin som tetter saksofonen osv. Sikkert veldig morsomt å ta disse bildene, og kanskje legge ut på sin egen Facebook-profil, men hvilken forventning skaper bildene hos mottakerne? Et bilde kan godt fungere som historieforteller og også være morsomt, uten å være for slap-stick. Prøv heller å tenke hva du ønsker å fortelle mottagerne, publikum, med bildet som skal «selge» produktet. 
 

Portretter

Til venstre, i margen, på side to i konsertinformasjonene er det definert plass til «passfoto» ved siden av CV-ene til de enkelte musikantene. Ta disse bildene når dere først er i gang. Disse bildene kan godt være oppstilte.

Profesjonelle fotografer

En profesjonell fotograf vil fakturere et sted mellom 3-5,000 for foto, noe som ikke er skremmende, vel vitende om at skolekonserten kan sendes ut i hele landet i 15 år frem i tid. Det er dessuten slik at sjansene for interesse fra fylkene, Rikskonsertene og velviljen hos Programrådet stiger på samme måte som hos konsertpublikummet. Det første produsentene får i fleisen er nemlig det samme bildet. 


Lykke til! 
 

 

Rikskonsertene
Postboks 4261 Nydalen
N 0401 OSLO

Telefon: (+47) 22 02 59 00
Telefaks: (+47) 22 02 59 01
E-post @ rikskonsertene.no

bottom of page